Technova College adopteert WEpod als innovatieve onderwijstool

1-7-2019 Toeschouwers bij WEpods

Het I-AT Project heeft op 1 juli 2019 een van de twee WEpods aan Technova College in Ede overhandigd. De WEpod, die wordt gebruikt voor de opleiding motorvoertuigentechniek, geeft de studenten van de opleiding toegang tot technische systemen, sensoren en software in het zelfrijdende voertuig. Gedeputeerde Christianne van der Wal ondertekende samen met Jan Jacob van Dijk, voorzitter van het College van Bestuur van stichting COG (waar Technova College onderdeel van uitmaakt) het document voor de officiёle overdracht.

Technova College wil de opleiding motorvoertuigentechniek met behulp van de WEpod verrijken. Naast nieuwe onderdelen voor ‘alternatieve aandrijvingen’ (elektriciteit, waterstof) worden er ook onderwijsmodules op het gebied van autonoom rijden ontwikkeld. De technologie van het autonoom rijden zal de komende decennia een enorme ontwikkeling doormaken en uiteraard zullen ook autotechnici en garagebedrijven daarmee te maken krijgen. De WEpod is een experimenteel voorbeeld van een zelfrijdende shuttle, waar de studenten veel van kunnen leren en in de praktijk ervaring mee kunnen opdoen. Bovendien slaat het autonome voertuig een brug tussen Technova College en de HAN, die gezamenlijk nieuwe leerlijnen gaan ontwikkelen rondom de technologie voor autonoom rijden.

De WEpod fungeerde enkele jaren als testvoertuig van de provincie Gelderland om de ontwikkeling van zelfrijdend openbaar vervoer en transport te stimuleren. Het voertuig reed tijdens een pilotproject al eerder in Ede/Wageningen tussen het NS-station en de campus van de WUR. De tweede WEpod blijft als onderdeel van het I-AT Project voorlopig nog als autonoom rijdende shuttle tussen de terminal en de parkeerplaats op Weeze Airport rijden.

Terug naar nieuwsoverzicht