Test- en demoritten met de Mission-bus geslaagd

18-3-2020 man achter stuur van de autonoom rijdende Mission-bus met beeldschermen

De test- en demoritten, die de nieuwe autonoom rijdende Mission-bus van het I-AT Project in maart op het testcircuit in Aldenhoven uitvoerde, verliepen succesvol. De bus reed de geprogrammeerde route op het circuit vele keren zonder problemen. Op 10, 11 en 12 maart 2020 nodigde het I-AT Project geïnteresseerde bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden uit de Nederlands-Duitse grensregio op het circuit uit om een testrit met de Mission maken.

De Mission-bus functioneerde tijdens de vele test- en demoritten prima. De gasten kregen onderweg uitleg over de bus en de sensoren. Op een scherm voor in de bus werden beelden gevisualiseerd van de camera’s en de Lidar met behulp waarvan de bus zijn weg vindt. Onderdeel van de testrit waren ook automatische stops bij bushaltes, een stop als veiligheidsmaatregel als er een ander voertuig op de baan verschijnt en het uitvoeren van een ‘driver-take-over procedure'. Daarbij moest de chauffeur de besturing overnemen nadat een passagier met behulp van een toetsenbord op een onverwacht moment (en tot grote hilariteit van de andere inzittenden) een kunstmatige foutmelding met een heftige reactie van het voertuig opriep.

Op de eerste dag ontstonden er enkele kleinere problemen met de bus, omdat de combinatie van harde wind en regen het ‘zicht’ van de camerasensoren iets verstoorden. Daardoor reed het voertuig een paar keer met 2 wielen enkele decimeters naast de baan. Alle overige ritten reed de bus keurig over het geplande parcours.

Presentaties

Naast de testritten waren er voor de gasten korte presentaties over andere onderdelen van het I-AT Project. De TU Delft gaf een presentatie over de acceptatie van autonome voortuigen door de passagiers, terwijl het Duitse OV-bedrijf ASEAG de ‘MoVa-app’ presenteerde. Royal Haskoning DHV gaf een presentatie over de invloed van de fysieke infrastructuur op het programmeren van routes voor autonome voertuigen.

Afronding

De demonstratie van de Mission was een van de laatste fases van het I-AT Project, dat voor de zomer wordt afgerond. Na afsluiting van het project zullen de technologie en de kennis die in het I-AT Project zijn opgebouwd, ter beschikking worden gesteld aan bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in de technologie voor autonoom rijden. De Mission zal na het I-AT Project nog enige tijd beschikbaar blijven voor demonstratiedoeleinden. Op 4 juni 2020 organiseert het I-AT project in Arnhem een eindconferentie om de resultaten en bevindingen van het project naar buiten te brengen.

Terug naar nieuwsoverzicht