'Nederland het best voorbereid op zelfrijdende auto's'

19-2-2019 We-Pod op terrein WUR

Uit een onderzoek van KPMG in 25 landen is opnieuw gebleken, dat Nederland de gunstigste uitgangspositie heeft voor de invoering van zelfrijdende voertuigen. Het onderzoek resulteert in de zogenaamde Autonomous Vehicles Readiness Index, waarbij de landen op verschillende onderdelen scores krijgen. Nederland scoort met name hoog dankzij initiatieven voor truckplatooning, waarbij konvooien met zelfrijdende vrachtauto’s over de weg rijden. Het dichte wegennet, de digitale infrastructuur, het grote aantal laadpalen en de vele onderzoeksinstituten die zich met verkeer en mobiliteit bezighouden, dragen eveneens bij aan de hoge score van Nederland. Opvallend is bovendien de betrokkenheid van de overheid bij de verbetering van de veiligheid van zelfrijdende auto’s en de ontwikkeling van een wettelijk raamwerk, dat experimenten op de openbare weg mogelijk maakt.

Na Nederland scoren regio’s en landen als Singapore, Noorwegen, de Verenigde Staten, Zweden en Finland hoog. Groot-Brittanniё, Duitsland, de Arabische Emiraten en Japan completeren de top tien. Nederland voerde het onderzoek vorig jaar ook al aan.

Als alle auto’s in ons land door zelfrijdende auto’s worden vervangen, levert dat volgens de onderzoekers een besparing van maar liefst 175 miljard euro per jaar op. Die besparingen komen voort uit een lagere CO₂uitstoot, minder files, ongelukken en schade.

Terug naar nieuwsoverzicht