Grote belangstelling voor I-AT seminar over autonoom rijdende shuttles

11-11-2019 Mensen rondom een WE-pod

Het seminar over autonoom rijdende shuttles, dat I-AT op donderdag 24 oktober 2019 op vliegveld Weeze organiseerde, was een groot succes. Maar liefst 50 deelnemers uit de Nederlands-Duitse grensregio werden in een middag bijgepraat over de ervaringen met zelfrijdende shuttles.

Ze hebben onder de moderatie van Theo Snijders, communicatiemanager I-AT, van kennis gewisseld. Joop Veenis van Veenis Professional Services ging in zijn presentatie in op de technische ontwikkeling van shuttles en liet zo’n 30 shuttleprojecten de revue passeren die momenteel op Nederlandse en Duitse bodem lopen. Timo Woopen van het Institut für Kraftfahrzeuge van de Rheinisch Westfälische Technische Hochschule in Aachen introduceerde het Unicaragil-project, dat 4 verschillende typen level 5 - shuttles voor 4 verschillende toekomstige toepassingen zal ontwikkelen.

Veel aandacht was er natuurlijk voor de Nederlandse WEpod, die van februari tot eind oktober op de openbare wegen op vliegveld Weeze gereden heeft. 'We zijn allemaal van ‘Wurby‘ gaan houden', zei Holger Terhorst van vliegveld Weeze. 'Het is een aandoenlijk gezicht hoe de shuttle onverstoorbaar zijn ritjes tussen de terminal en de parkeerplaats rijdt.'

Sven Robertz, projectmanagement I-AT, ging in op het verloop van het project van planning tot successvolle realisatie en de ervaringen met de WEpod op het vliegveld Weeze. De deelnemers kregen in een loods van Floris Gaisser, hoofdontwikkelaar RES, uitleg over de technologie van de WEpod. Riender Happee van de TU Delft ging in op de ervaringen van gebruikers, die in shuttles gereden hebben.

Tijdens de afsluitende sessie discussieerden de deelnemers over de technische en juridische problemen waarmee ze bij deze innovatieve toepassingen geconfronteerd waren en de uitdagingen die overwonnen moeten worden om de inzet van shuttles geaccepteerd en rendabel te krijgen. Autonoom rijdende shuttles lijken in bepaalde situaties een uitstekende oplossing te kunnen zijn voor de huidige mobiliteitsknelpunten.

Wegens het succes van het seminar overweegt I-AT het seminar voor andere doelgroepen te herhalen.

Terug naar nieuwsoverzicht