Algemeen

Zelfrijdend vervoer in de grensregio Nederland-Duitsland

Het Interreg-project ‘Interregional Automated Transport’ (I-AT) werd in 2017 gestart om de ontwikkeling en groei van innovaties op het gebied van zelfrijdend vervoer voor de mobiliteits- en logistieke sectoren in Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Noordrijn-Westfalen te stimuleren. Het project kwam voort uit een testproject van de provincie Gelderland waarbij twee zelfrijdende voertuigen, de WEpods, op de openbare weg in de steden Ede en Wageningen werden ingezet.

Doelstellingen

Het doel van het I-AT project is zelfrijdend - en zo mogelijk ook landgrensoverschrijdend - vervoer van reizigers en goederen in de praktijk te bestuderen en te testen. De projectpartners werken bovendien aan de ontwikkeling van prototypes en de uitvoering van pilotprojecten in de regio om kennis te vergaren, de randvoorwaarden en kansen voor het zelfrijdend vervoer te onderzoeken en de grensoverschrijdende toepassingsmogelijkheden te vergroten.

Concreet heeft het project onder meer geleid tot de ontwikkeling van een pilotproject met zelfrijdende shuttles op Weeze Airport; de integratie van autonoom rijden in de autotechniekopleiding van het Technova College in Ede; een aantal praktische onderzoeken naar de randvoorwaarden voor autonoom rijden en truckplatooning en tot de ontwikkeling van een nieuwe, autonoom rijdende bus, de Mission, die een uitgebreid testprogramma op het testcircuit van Aldenhoven (bij Aken) onderging.  

Partners

In het I-AT Project werken 21 partners uit MKB, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, grote ondernemingen, openbaar vervoerbedrijven en overheidsinstellingen uit het Nederlands-Duitse grensgebied samen.

Flyer

Lees meer in onze flyer
Lees meer informatie over I-AT en haar partners in onze flyer