Schiphol presenteert de WePod pilot

16-1-2018 WePod op parkeerterrein Schiphol met op de achtergrond een vliegtuig

Niet meer sjouwen met koffers vanaf het parkeerterrein naar de bushalte voor de pendelbus naar de vertrekhal. In de toekomst gaan er waarschijnlijk zelfrijdende busjes rijden op Schiphol. Eind 2017 heeft de luchthaven een week onze Wepod getest.

Op Schiphol ging het goed op parkeerterrein P3. 'De WePod gebruikt veel en verschillende type sensoren. Hierdoor kan het voertuig alles in de gaten houden,' laat de woordvoerster weten. Eventuele vervolgtesten worden ook op het parkeerterrein gehouden en nog niet op de openbare wegen op Schiphol.

Sjouwen

De luchthaven overweegt het systeem in de toekomst in te zetten als aanvulling op het bestaande busvervoer. Passagiers hoeven dan het laatste stuk niet met de koffers te sjouwen. Maar de wagentjes zouden ook tot aan de terminal kunnen rijden.

'De kracht van deze slimme oplossingen is dat we hiermee vraag en aanbod goed op elkaar kunnen afstemmen. De WePod beweegt alleen als het nodig is en kiest daarbij de meest efficiënte route. De voertuigen kunnen dan dicht achter elkaar aan rijden als een soort treintje.'

De WePod heeft normaal 6 zitplaatsen. Maar omdat er nu ook bagage mee moest, werden dat er 4.

Schiphol plaatste een kort filmpje op YouTube.

Terug naar nieuwsoverzicht